Quinoa

Rok realizácie: 2023
Aktuálny ročník štúdia: 3

Pre časť populácie sveta je kolonializmus dávnou históriou. Realita je však taká, že kolonializmus
naďalej prebieha aj v 21. storočí, mnohí a mnohé si to však neuvedomujeme z dôvodu rozdielov
minulého a moderného kolonializmu, skrz prehltenú a rýchlu dobu, kedy si žijeme vo vlastných
socialných bublinách ovplyvnení globalným konzumom a kapitalizmom. Svojou prácou som chcela
práve poukázať na jeden z mnoha príbehov dnešného konzumu a kolonializmu, ktorého súčasťou
sme aj my. Medzi rokmi 2007-2012 narastol záujem o quinou, ako v USA, tak aj v častiach Európy,
ktorá bola dovtedy pestovaná pôvodným obyvateľstvom Peru iba na vlastné potreby. Skomerčnenie
a zvýšený dopyt quinoi priniesol mnohé problémy práve pre pôvodné obyvateľstvo a malých
farmárov, ktorí sa narastajúcim dopytom a klesajúcou cenou na trhu dostávali do chudoby a
nemožnosti si dovoliť konzumáciu quinoi skrz vysoké ceny pre nich samotných. Tak ako neviditeľné
sú pre nás problemy peruáncov, tak male sú aj semienka quinoii. Zároveň som k tomu prispôsobila
aj svoje vlastné výrobné metódy a postupy a použila rozložitelný bioplast.